Kotipeili: Joustava remonttirahoitus kodin turvaksi

Yrittäjä Markus Jormakka uskoo, että rahoittajan ja yrityksen yhteistyöllä pelastetaan monta kotia suurvahingoilta.

Pankin ja urakoitsijan yhteistyö helpottaa paniikkia

Vuotaako katto, hilseileekö seinämaali, kaipaavatko vuosia nähneet keittiö tai pesutilat päivitystä nykyaikaan?

Ikääntyvän asunnon kunnossapito törmää usein rahoitusongelmiin. Omistajat yrittävät sinnitellä kodissaan, jonka tietävät kaipaavan kunnostusta uskoen, että remontoiminen tulee niin kalliiksi, että säästöt eivät riitä. Hanke voi törmätä myös omien voimien tai osaamisen rajoihin.

Pankin ja paikallisen rakennusyrityksen yhteistyö voi pelastaa kodin katastofilta.

Jyväskylän seudulla Helping Hands Oy ja OP tarjoavat mahdollisuutta helppoon remonttiin. Pankki rahoittaa ja Helping Hands toteuttaa kunnossapitotyöt, joita asukas ei jaksa, osaa tai uskalla itse lähteä tekemään.

Lataa ilmaiseksi: Remontin suunnittelijan opas

Yhteistyö pankin kanssa on tuonut Helping Handsin kotisivuille lainanhakulomakkeen ja yrittäjä voi tarvittaessa täyttää sen asiakkaan kanssa yhdessä.

– Pankki tekee luottopäätöksen hakijan tietojen perusteella. Hakijan on oltava työelämässä tai eläkkeellä ja hänen on tullut hoitaa raha-asiansa moitteettomasti. Rahoitushakemus tehdään myyjäliikkeen kautta, joka hoitaa hakemusprosessin asiakkaan kanssa. Rahoitussopimus on kuitenkin asiakkaan ja pankin välinen sopimus, tarkentaa rahoitusjohtaja Sari Lindbom OP Yrityspankista.

”Pankin ja paikallisen rakennusyrityksen yhteistyö voi pelastaa kodin katastofilta.”

Jotta remontti ja sen rahoitus sujuisi mahdollisimman vaivattomasti, myyjäliikkeen kautta haettu remonttilaina ei tarvitse eri vakuuksia. Myös rahoituksen kustannukset ovat kohtuullisia.

– Kokonaiskustannuksiin vaikuttavat lainan määrä ja laina-aika, mutta ne eivät ainakaan merkittävästi poikkea muista rahoitusvaihtoehdoista. Kun oma asuntoa remontoidaan, lainan korot ovat normaalin pankkilainan tapaan verovähennyskelpoisia, Lindbom korostaa.

Millaisiin remontteihin lainaa voi ja kannattaa hakea myyjäliikkeen kautta?

Helping Hands Oy:n yrittäjä Markus Jormakka kertoo, että rahoitusta voi hakea melkein mihin tahansa kodin remonttiin. Kiireisimpiä ovat ne viat tai puutteet, jotka voivat aiheuttaa kiinteistölle muita ongelmia.

– Vuotava katto on sellainen vaiva, joka aiheuttaa nopeasti isojakin ongelmia. Se on korjattava mahdollisimman pian, kun ongelmia on havaittu, Jormakka sanoo.

Kattotyö on usein myös kalleimpia yksittäisiä korjauskohteita, joihin Helping Handsin palveluja tarvitaan. Vielä 80-luvullakin oli yleistä, että aluskatteita ei asennettu lainkaan ja kodin suojana on vain pelti, joka vanhetessaan haurastuu.

Katto on myös kohde, jonka säännöllinen kunnossapito kärsii asukkaiden ikääntymisestä. Ei uskalleta enää vuosittain kiivetä katolle tarkastamaan, että kaikki on kunnossa.

remonttirahoitus-remontti-helping-hands

Jarno Haapsalo, Heikki Taskinen ja Markus Jormakka tutkivat kosteusvauriota remonttikohteessa. Kuva: Helena Hirvonen

– Isohkoja remonttitarpeita tulee vaikkapa asukassukupolvien vaihtuessa. Ikääntyneet asukkaat luopuvat omakotitaloistaan ja joku lapsista muuttaa takaisin lapsuudenkotiinsa. Siinä yhteydessä tehdään usein kattava uudistus koko taloon, mikä myös maksaa ja helppo rahoitus on mieluinen kädenojennus.

Markus Jormakka myöntää, että asukkailla ei aina ole tarkkaa käsitystä kotinsa kunnosta. Joskus pieneksikin aiottu remontti paisuu, kun rakenteista löytyy ajan ja kosteuden mukanaan tuomia yllätyksiä.

Lue myös: Kattohuolto on järkevintä tehdä hyvän sään aikaan

Tätä haastattelua tehdään talossa, jossa kylpytiloja piti väljentää ja nykyaikaistaa. Rakenteista löytyikin kosteusvaurio, mikä merkitsee remontin laajenemista.

– Rahoitus onneksi joustaa. Sitä voi alun alkaenkin hakea enemmän kuin kohteeseen on budjetoitu ja käyttää vain sen verran, minkä tarvitsee, Jormakka pohtii.

Helping Hands on tehnyt kotien remontteja seitsemisen vuotta ja laajentanut toimintaansa myös yrityssektorilla, esimerkiksi asunto-osakeyhtiöissä

– Alkuvuosina varmaan 90 % oli kotien remontteja, tänään ehkä puolet työstä on yrityssektorilla, lähinnä juuri asunto-osakeyhtiöissä.

Yrityksellä on yrittäjäpariskunnan lisäksi kolme vakituista työntekijää.

– Kokonaismäärä on varmasti moninkertainen, kun mukaan lasketaan yhteistyökumppanien työntekijät.

Markus Jormakka korostaa yrityksensä tarjoaman palvelun helppoutta asiakkaan näkökulmasta. Samalla sopimuksella saa käytännössä kaiken: Helping Hands hankki paikalle paitsi timpurit myös esimerkiksi sähkö- ja putkiasentajat sekä tietenkin kaikki materiaalit, joita remonttiin tarvitaan.

Vuoden alusta alkaen yrityksen tarjoamaan kokonaispakettiin on kuulunut myös rahoitus

– OP on erinomainen yhteistyökumppani senkin vuoksi, että se on tunnettu kotimainen, iso toimija. Jonkin vieraan, kansainvälisen rahoitusyhtiön kanssa homma ei ehkä olisi yhtä joustavaa, Jormakka pohtii.

Sari Lindbom OP:stä tähdentää, että remontointi ei toki ole ainoa toimiala eikä Helping Hands ainoa yritys, jonka kanssa pankki tekee yhteistyötä.

– Yritysten kautta saatavia luottoja on ollut tarjolla jo usean vuoden ajan ja viime vuosina yhä useampi toimiala on tullut mukaan kasvaneen kysynnän myötä. Suuri osa kodin perusparannuksista ja muista remonteista rahoitetaan myyjän tarjoaman rahoituksen kautta erityisesti sen helppouden vuoksi.

– Markkinajohtajana OP Yrityspankki Oyj toimii valtakunnallisesti tarjoten toimialakohtaisia rahoituspalveluja kuluttaja- ja yritysasiakkaille, Lindbom korostaa.

Kirjoittaja: Kari Ruuska
Kuvat: Helena Hirvonen

Joustava remonttirahoitus -juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti. Digitaalisen artikkelin voit lukea Kotipeilin verkkosivuilta.

Remonttifirma etsinnässä?
Kodit, taloyhtiöt, liikekiinteistöt – luotettavaa palvelua.